Milyen rugókra járunk?

NapTÁRLÓ

NapTÁRLÓ

A munkahelyi kiközösítés többet árt, mint a zaklatás

2014. június 14. - notary

isol.jpg

Friss kanadai kutatások szerint, ha valakit kiközösítenek vagy semmibe vesznek a munkahelyén, az sokkal ártalmasabb, mint gondolnánk – írja a Huffington Post.

A vizsgálat tárgya a kiközösítés hatása volt az alkalmazottak egészségére és munkamoráljára. A kutatási eredmények azt mutatták meg, hogy a kiközösítés károsabb az ember mentális és fizikai egészségére nézve, mint a piszkálás, szekírozás. A vizsgálat eredményeit az Organization Science című online lap áprilisi számában tették közzé.

Sandra Robinson, a tanulmány társszerzője, a munkahelyi viselkedés kutatója úgy határozza meg a kiközösítést: az az állapot, amikor a többiek mellőzik a társas érintkezést valakivel egy olyan szituációban, amikor/amilyen módon egyébként ez elvárható lenne. Például nem hívnak meg meetingekre, ahol pedig ott kellene lenned; amikor odamész a vízadagolóhoz, mindenki elhallgat; egyedül ebédelsz; általában úgy érzed, a többiek nem kommunikálnak veled. Számtalan variáció lehetséges, de a lényeg az: nem viszonozzák, ami szerinted elvárható lenne az adott szituációban.

Cégvezetőket és alkalmazottakat egyaránt megkérdeztek a vizsgálat során. Először 90 vezetőnek tettek fel kérdéseket – ennek alapján még úgy tűnt, a kiközösítés kevésbé ártalmas, mint a szekálás, amellett társadalmilag elfogadhatóbb, és akik kiközösítenek valakit, azok nem kerülnek bajba miatta.

A vizsgálat további része azonban rávilágított: a kiközösített személy számára ártalmasabb ez a helyzet, mint ha folyamatosan piszkálnák. Az, hogy valakinek egyáltalán nem jut szerep a munkahelyi szférában, rosszabb, mint ha negatív szerepet játszik. Árt az egészségének, rosszul hat a munkateljesítményére és a munkájával való megelégedettségére. Az 1300 megkérdezett közül azok, akik elszigetelődve érezték magukat, sokkal kevésbé szerették munkahelyüket; gyakran azt fontolgatták, hogy felmondanak; kevésbé voltak elkötelezettek; és gyakrabban küzdöttek egészségügyi problémákkal – a felmérés után három évvel újra felvett adatok pedig ismét csak megerősítették ezeket az eredményeket.

„Sokan valószínűleg azt gondolják, kellemesebb egy munkahelyen, ha láthatatlan vagy, mint ha állandóan szekíroznak vagy zaklatnak. Mégis, ha megkérdezel olyanokat, akik átéltek már kiközösítést, ennek az ellenkezője derül ki, amint azt a mi vizsgálatunk is megmutatta. Akik ezt elszenvedték, azt mondják: rendkívül fájó, ha semmibe vesznek a munkahelyeden, és mintegy láthatatlannak érzed magad” – fogalmazott Sandra Robinson.

Sandra Robinson szerint a kiközösítés végső soron a zaklatás egy formája, és nagyon reméli, hogy ennek a káros hatásait egyre többen megismerik a kutatásoknak köszönhetően. A vezető beosztásban dolgozók sokat tehetnek annak érdekében, hogy az alkalmazottaik tisztában legyenek vele: a kiközösítés éppen olyan elfogadhatatlan, mint a verbális vagy szexuális zaklatás.

„Hatalmas erőfeszítéseket teszünk, hogy megszüntessük a zaklatást a munkahelyeken és iskolákban, ami valóban nagyon fontos. Azonban a bántalmazás nem mindig nyilvánvaló – hangsúlyozta Sandra Robinson. – Sok ember úgy érzi, szép csendben válik áldozattá a mindennapokban, és a jelenleg a munkahelyi igazságtalanság ellen alkalmazott módszerek nem segítenek rajtuk.”

 

süti beállítások módosítása