Milyen rugókra járunk?

NapTÁRLÓ

NapTÁRLÓ

Meghalt a judeospanyol nyelv egyik utolsó boszniai beszélője

2022. október 27. - notary

sz1.jpg

A szarajevói régi, szefárd zsinagóga

Moris Albahari 93 esztendős korában hunyt el október 22-én Szarajevóban. A gyászról a bosnyák főváros zsidó közössége tájékoztatta az EFE spanyol hírportált október 24-én.

Moris Albahari a „nyitott kapuk” híve volt: azt szerette volna, hogy a szefárd közösség ajtaja álljon nyitva minden jóakaratú szarajevói előtt, függetlenül vallásától és etnikumától. Mint mondani szokta:

Mindig tárt karokkal fogadom őket, és azt kívánom, hogy az értelmetlen gyűlölet változzon szeretetté az emberek között”.

Moris Albahari halálával csupán egy idős asszony, Erna Caveson Debevec maradt, aki anyanyelveként beszéli a judeospanyol, azaz ladino nyelvet, rajta kívül még néhányan vannak, akik kisebb mértékben, néhány szó vagy kifejezés erejéig beszélik.

A szarajevói szefárd zsidók ősei a Spanyolországból való 1492-es kiűzetés után érkeztek az Oszmán Birodalom területére.

sz4.jpg

A szarajevói zsidó temető, 2019.

Moris Albahari életét 11 éves korában, a holokauszt idején megmentette a judeospanyol ismerete: 1941-ben leugrott egy vonatról, amely munkatáborba vitte a zsidó lakosságot, és olasz katonákba futott bele, akikkel anyanyelve segítségével sikerült kommunikálni, és segítettek neki biztonságba jutni.

Két évvel később a jugoszláv ellenállási mozgalom tagjaként amerikai pilóták életét mentette meg: egyikük hispán származású volt, így szót értettek egymással, és egy biztonságos partizánbázisra tudta vezetni a katonákat, akik repülőgép-szerencsétlenséget szenvedtek a bosnyák hegyekben.

sz5.jpg

A zsidó temető a szarajevói domboldalon

Moris Albahari a főszereplő Susanna Zaraysky és Bryan Kirschen nyelvész Saved by Language (Akit a nyelv mentett meg) című 2015-ös dokumentumfilmjében. Az orosz származású Susanna Zaraysky akkor szeretett bele a ladino nyelvbe, amikor 2000-ben Szarajevóban a háború utáni gazdasági fejlődést célzó projektekben vett részt – számolt be a kezdetekről a Jweeklynek 2015-ben.

Bosznia-Hercegovinában jelenleg mintegy ezer zsidó származású ember él, többségük szefárd gyökerekkel rendelkezik.

Fotó: saját

Forrás: Esafarad.com

 

süti beállítások módosítása