Milyen rugókra járunk?

NapTÁRLÓ

NapTÁRLÓ

Nicaraguában a püspökök kiállnak a tüntető diákok mellett

2018. július 14. - notary

nica.jpg

Távolból imádkozók a Divina Misericordia-templom ostroma alatt

 

Latin-Amerika egy másik világ... egy rokonszenves másik világ – és ehhez sokat hozzátesz az, hogy papjaik egy része egyes drogbárókhoz hasonlóan szociálisan érzékeny; nem derrogál nekik a közéletben való részvétel, nem lapítanak, hanem kiállnak. Ma Nicaraguában a kormány ellen, Mexikóban a drogkereskedelem ellen, és a menekültek, a határ túloldalára érve illegális bevándorlónak nyilvánítottak védelmében. Tegnap El Salvadorban, többek között Óscar Romero érsek, akit ma már szentként tisztelünk (köszönhetően annak, hogy az egyházfő is Latin-Amerikából származik). Nem véletlenül Latin-Amerika termelte ki magából a felszabadítás teológiáját.

Nicaraguában tegnap az ostromlott managuai egyetemépület szomszédságában álló plébánia adott menedéket a május óta tüntető diákoknak, akik elbarikádozták magukat az UNAN egyetem épületében, majd amikor oda betörtek a kormányerők, mintegy 150 diák, velük együtt a sebesülteket ápoló orvosok, illetve az újságírók átmenekültek a Divina Misericordia (Isteni Irgalmasság) plébániára.

Két egyetemista életét vesztette, amikor megtámadták a templomot – egyikük a plébánia épületében –, a többi fiatalt – a püspökség közbenjárásának köszönhetően – a papság védelmet jelentő kíséretében, Leopoldo José Brenes bíboros és Stanislaw Waldemar Sommertag apostoli nuncius jelenlétében átadták a szüleiknek. A mellettük kiálló tömeg eközben vallásos dalokat énekelt, majd a nemzeti himnuszt – tájékoztat a BBC Mundo.

Silvio Baez, a managuai érsekség segédpüspöke – aki egyébként a mostani megmozdulások jelképének számító Masayából származik – az egyik legfőbb mediátor a felek között, ismét kérte az ország vezetését, fejezzék be az egyetem elleni ostromot, és próbáljanak erőszakmentes megoldást találni, amellett kendőzetlenül kifejezte: a kormány átcsúszott az embertelenség és az etikátlanság oldalára.

Fotó: Silvio José Baez/Facebook

süti beállítások módosítása